Lai-Mu lähti viime vuonna mukaan Rauman Hinku-hankkeeseen, jonka tavoitteena on hiilineutraalius. Senior And Sonsin kokenut konsultti Reijo Laine teki laskelmat yrityksen energiatehokkuudesta, päästöistä ja kustannuksista.
”Energian kulutusta olimme seuranneet monta vuotta. Se on hyvää taloudenpitoa. Hinku-kartoitus antoi entistä paremman kokonaiskuvan hiilijäljestämme ja siitä, miten voimme sitä pienentää”, kertoo Lai-Mun toimitusjohtaja Markus Miekanmaa.
Tärkeimmäksi ja vaikuttavimmaksi osoittautuivat kiinteistön lämmitykseen liittyvät toimenpiteet. Lai-Mu toimii 1960-1980-luvuilla rakennetuissa tiloissa. Öljyä kuluu 50 000 litraa vuodessa. ”Parhaillaan selvitetään kiinteistön liittämistä Rauman Energian kaukolämpöverkkoon. Ajurina on hiilijalanjälki”, sanoo Miekanmaa. Rauman Biovoima tuottaa kaukolämpöä metsäteollisuuden sivuvirroista. Sähköä tarvitaan paljon, kun kyse on teollisesta tuotannosta. Lisäksi osassa tiloista on suora sähkölämmitys. ”Olemme asentaneet ilmalämpöpumppuja ja tehneet ikkunaremontteja. Projekti jatkuu, mutta jo nyt energiatehokkuus on parantunut”, sanoo Miekanmaa. Vuonna 2017 Lai-Mu käytti liki 1,3 miljoonaa kilowattituntia sähköä. Viime vuonna pärjättiin noin 900 000 kilowatilla. ”Oikeaan suuntaan mennään. Tuotanto on kasvanut, samoin käyttämämme teräksen määrä. Kuitenkin sähkön kulutus on vähentynyt selvästi. Lämpöpumppujen lisäksi suuri merkitys on koneinvestoinneilla. Uudet laitteet ovat tehokkaampia, fiksumpia ja energiapihimpiä kuin vanhat”, kertoo Miekanmaa.
Esimerkiksi uuden kuitulaserin teho on 4 kilowattia, mutta silti se tarvitsee vähemmän sähköä kuin vanha yhden kilowatin laserleikkuri. ”Sähkömme on sataprosenttisesti hiilidioksidivapaata. Siinä haluamme myös pysyä”, vakuuttaa toimitusjohtaja. Merkittäviä säästöjä saadaan myös valaistuksen uusimisella. Vanhat lamput poltetaan loppuun ja korvataan tuollaisilla ledeillä. Kesälomalla muutostyöt tehdään taas yhdessä hallissa.
Vihreään siirtymään on valmistauduttu Lai-Mulla jo vuosia. Ensimmäiset täyssähköiset LM Tracit lähtivät Raumalta Hollantiin vuodenvaihteessa. ”Tämän kokoluokan yritykselle täyssähköinen koneen tuotekehitys ja valmistus on ollut suuri ponnistus. Standardoimisprosessi on menossa. Odotamme, että ”patterikoneita” tarvitaan ja ostetaan lisää”, sanoo Miekanmaa.
Lai-Mu on hankkinut kokemusta myös vetykäyttöisistä koneista. Kaksi toimivaa prototyyppiä on valmistettu, mutta vielä on muutamia haasteita ratkottavana.
Esimerkiksi kaivosyhtiö Sandvikilla on aiesopimus SSAB:n hiilivapaan teräksen käyttämisestä lastaus- ja kuljetuslaitteiden tuotannossa. ”Kyllä hiilivapaa teräs menee tuotannostamme läpi, mutta asiakkaan pitäisi olla valmis maksamaan korkeampi hinta”, vastaa Miekanmaa.
Alkuperäisartikkeli julkaistu: LM-Uutiset 3/2024
Raumalainen Oy LAI-MU Ab on valmistanut arvostettuja työkoneiden turvaohjaamoja jo 1960-luvulta lähtien. Pitkiä perinteitään vaalivan yhtiön historia ulottuu kunnioitettavan kauas myös työkoneiden kehittäjänä ja valmistajana: se toi ensimmäisen kiinteistöjen ja ympäristöjen hoitoon tarkoitetun koneen markkinoille vuonna 1987. Siitä lähtien suomalaisiin olosuhteisiin kehitetyt LM Tracit ovat keränneet alan ammattilaisilta kiittäviä arvosanoja niin monipuolisuuden, suorituskyvyn kuin ajomukavuuden mittareilla.
LAI-MU:n valikoimaan kuuluu neljä eri kokoista monitoimikonemallia, työpainoiltaan varusteluista riippuen noin 1,5–7 tonnia.
Ketterät minikoneet LM Trac 287 ja LM Trac 387 ovat parhaimmillaan esimerkiksi puistoissa sekä kaupunkialueiden sisäpihoilla, kujilla ja muissa ahtaammissa ympäristöissä.
Runko-ohjattavien ja isompien LM Trac 587- ja LM Trac 687 -mallien isoimmat vahvuudet löytyvät puolestaan raavaampaa tehokkuutta vaativista tehtävistä, muun muassa kiinteistönhoidon talvitöiden sekä viherrakennuksen saralta.